Skyddsmask och rökdykning

Igår förmiddags vart det fys på schemat, eftermiddagen bjöd på filmvisning "Battle of Haditha" med lite frågeställningar kring det som hände i filmen efteråt.
Den handlade om några amerikanska soldater som var nere i Irak och vissa händelser från 2005 som hände. Efteråt hade vi lite reflektioner över filmen samt frågeställningar som kan vara viktiga att ha i åtanke.
Sist fick vi order inför morgondagen (dagen). Vi skulle tejpa för glasen på skyddsmasken så att vi inte skulle kunna se någonting, packa ner knäskydd, vattenflaska, hjälm, hörselskydd och anteckningsmateriell.
Marschfärdiga 07.30.
Vi följde efter Kaptenen som körde först i en bil och inte ville tala om vart vi skulle. Innan vi åkte hade några av oss även fått på sig en pulsklocka så att man kunde öflja eventuella förändringar.
Vi hamnade någonstans i linköping. Där stannade vi och fick vänta på ordern att allt skulle på.
Ett av befälen tog förarplatsen och sa "Flykt är förbjuden! Handgemäng är förbjudet! Kommunikation är förbjudet!" Och sen åkte vi...
Väl framme såg någon till att man kom ut ur bilen och att vi gick på led in i ett hus där vi fick sitta på golvet. Efter en stund fick vi komma ut och stå ute en stund och sen gå lite till innan ett annat befäl kommenderade tejp av. Då var det dags att gå in i ett brinnande hus fullt med rök där det skulle ligga en person någonstans och som vi skulle få ut (vid det här tillfället var det jag och en kille ur tredje pluton).
Vi skulle hålla låga ställningar och försöka ha kroppskontakt med varandra hela tiden. Och det behövdes! På nåt ställe där det brann kunde man se varandra och då kröp vi i jämte, när det blev kolsvart sen efter att ha tagit oss upp för en trappa var det inte lika lätt att hålla koll på varandra...som tur var fick man använda rösten inne i huset och vi höll i varandras fötter beroende på vem som kröp sist.
Vi hittade dockan och släpade ut den utanför huset och övningen avbröts.
Inför nästa moment hade vi inväntat ett par stycken till så att vi blicit en grupp på 6 personer. Då fick vi uppgiften om att det skett an trafikolycka och skulle agera utefter hur det såg ut på platsen.
Det var släckning av docka, hantering av döda vs skadade, barn och vuxna.

Därefter var det en liten väntan innan vi utspisade lunch och hade föreläsning om stress under eftermiddagen sen.
Personligen kände jag mig inte så stressad under själva övningen, mer nyfiken på vad som skulle hända och undrade hur länge allt skulle hålla på. Rökdykningen tyckte jag var riktigt rolig! Mer sånt! Fast det lär det nog inte bli, det är ju inte det vi är här för egentligen, men ändå bra att kunna!


Imorgon handlar allt om döden...







Strippa?

Förvånade gruppen två gånger under förra veckan.
Första gången stod jag i handduk 07.20 och han som var gruppchef frågade om jag visste om att vi började vid halv. Det gjorde jag. Och när jag anlände till lektionssalen med några minuter tillgodo tittade flera med stora ögon och frågade "Är du i tid?" "Ehh, ja varför skulle jag inte vara det?" Undrar jag ju såklart...
"GrpC sa att du stod i handduk för 6minuter sedan!" Med ögon halvt hängandes utanför...
"haha ahaa, jag hann ju borsta tänderna också" Då sköts ögonen ut ytterligare lite till, kul!

Andra gången var i fredags efter att vi varit på skjutbanan och kontrollskjutit våra vapen. Jag gick upp på rummet, slängde på mig civila kläder och sminkade mig litegrann eftersom jag skulle åka hem direkt efter maten. När jag kom till matsalen tittade han som reagerat mest tidigare i veckan väldigt konstigt på mig och jag var tvungen att fråga varför han tittade så konstigt på mig.
" Jag tror seriöst att du har jobbat som strippa tidigare!" Säger han bara...Tjejig som man är börjar ju tankarna fladdra iväg på hur man ser ut....Vad har jag gjort för konstigt för att likna en sån blev ju tanken?
"ehh...va?! Varför tror du det? "För att du byter ju om hur snabbt som helst" Blev svaret...

Önskar att jag hade det här inspelat så att mina föräldrar hade fått höra det korta samtalet.
Både Mamma och Pappa tycker nämligen raka motsatsen... =)

Ny vecka...

...Nya utbildningar!
Inatt drömre jag däremot mardrömmar om militärteknikprovet, IGEN. Börjar bli lite jobbigt. Inatt drömde jag att det var 22 poäng som jag lyckats skrapa ihop (33 för G), det som var likadant som i förra drömmen var att jag fortfarande var den enda som inte hade klarat mig...Börjar fundera på om det kanske är en sanndröm...I så fall blir det jobbigt =/

Förra veckan hade vi sjukvårdsutbildning med HLR, ABCDE och lite TOS.

HLR = Hjärt-lungräddning

A - Airway (luftvägar)
B- Breathing (andning)
C - Cirkulation (blödningar/chock)
D - Disability (Medvetande)
E - Exposure (kroppskontroll)

T - Taktiskt
O - Omhändertagande
S - Strid/av stridsskadad

Det var mkt repetitioner och en del fördjupningar under veckan. Ett par övningar vid händelse av trafikolycka och en hel del powerpoints. Vi hade en läkare som höll i en dags (+kväll) lång föreläsning. Han hade jobbat som officer tidigare, vilket var väldigt bra då han har större förståelse för den typen av sjukvård som vi lär oss än någon som bara arbetat civilt.

Den här veckan är det ledarskapsvecka!
Kommer innefatta filmvisning och reflektioner kring den, "hemlig övning", en dag där vi pratar om döden och besöker patologen i Linköping samt håller i avlastningssamtal.



Trött...

Nu är helgen snart slut. 10h kvar!
Har vart ene bra helg ändå. Jobbat både fredag och lördag. I Fredags hade jag en egen bar (Kristallbaren), var väldigt lugnt då det inte var så mkt folk som gick förbi just där. Kanske hade 7 gäster de två första timmarna!
Men det började rulla på lite när det kom mer folk.
Har Jägarn på besök här också som vart på dansfestivalen, kan ju ha varit så att folket var på den istället för nattklubben...
Det var lite roligt att få göra annorlunda beställningar iaf, sist var det mest Redbull Vodka och White Russian. Men i fredags var det Geting, Margaritas och Vanilla sky! Bra att träna hjärnan lite så att man inte glömmer av recepten! Margaritas är väl ingen favorit däremot då den innehåller tequila och är lite småkrånglig att komma ihåg...

Igår stod jag i den stora baren. Det var skillnad! MYCKET folk och jag tror hela plutonen jag skulle ha jobbat på ifall jag tagit platsen på NBG:t var där. Kul!
Det var inget bråk vid baren heller

En tur på byn

Ikväll har det faktiskt hänt grejor!
Vi tog en minibuss och åkte in till Linköping. En av killarna skulle kolla på nya kängor och jag och en annan ringde upp Frida och tog en fika med henne på Espresso house. Civiliserat or what!? Första gången sen i söndags jag faktiskt borstade håret...dock hade jag fejkblod i halva huvudet vilket kanske inte var så snyggt. Som tur var försvann det i duschen!

Mardrömmar...igen

Har drömt en massa, som vanligt...men den senaste veckan har allt varit mardrömmar i princip.
Inatt var det inte roligt, hoppas att det är som med hundar när dom drömmer. Att man tror att det låter högt fast det inte gör det. Annars undrar nog grannen vad som hände inatt egentligen...

Jag drömde att vi skulle iväg till Villingsberg på övning och att vi precis innan skulle få tillbaka proven.
Nervöst såklart eftersom jag väldigt gärna vill ha klarat det. Läraren har då rättat med smiley och ledsna smiley istället för poäng så jag tittar först och förstår inte mkt utav poängsystemet.
Men när jag kollar lite extra står det att jag har omprov den 29/6-2011 på någon av sidorna...Jag blev såklart jätteledsen, började gråta och undrar om jag inte kan få göra om det tidigare än så och kan inte fatta hur jag bara fått 2poäng på en fråga som var värt 8poäng när jag tyckte att jag borde fått fullt där av både en och flera anledningar...Fänriken som har delat ut proven (Vart kom hon från föresten, vi har inga lärarfänrikar här...), ger någon slags förklaring bara och jag frågar om det bara är jag som misslyckats, vilket självklart är fallet.
Nilsson i min pluton är däremot jätteglad, han fick högsta betyg av alla och halvt studsade omkring och sa hur glad han var och att han knappt kom in på officersprogrammet och ändå lyckades vara bäst av alla, medan jag står och är skitledsen för mitt STORA IG och har aningen svårt att vara glad för hans skull just i den stunden...
Hoppas verkligen att det här INTE är en sanndröm!

Because I'm high...

Var nog hög på medicin när jag skrev sist för jag trodde in i det sista (5 minuter innan dagens början) att vi skulle ha övningen med trafikolycka och att det var torsdag idag. HELT säker!
Istället för en dag ute (som jag planerat för och dragit på mig långkallingarna) så var det en hel dag sittandes på rumpan och se powerpoint efter powerpoint.
Sjukvård är ju helt klart intressant, men det var mkt som var repetition från det man tidigare har lärt sig. Det som egentligen var nytt för mig var hur man lägger ett förband på en skadad hals. Självklart en del av teorin också, men det mesta var gammalt (ABCDE). Det som var mest intressant var att se bilder på personer som fått olika skador (knivar genom hals, rygg, bröst, skjutna etc), riktigt vidrigt men nyttigt!
Imorgon är det alltså egna övningar där vi kommer anordna en trafikolycka i min grupp.....eller?

Trafikolycka


Idag har vi övat på "mini-Anne", blivit HLR-instruktörer och övat omhändertagande vid trafikolycka.
Imorgon skall vi hålla i egna sjukvårdsmoment i grupperna för att öva oss lite mer samt rollen som instruktör, även om det blir svårt när min grupp på 7 personer har 4 skadade och 3stycken som kontrollerar.

Idag fick vi tillbaka ledarskapsuppsatserna också, gick väl sådär...men det är bara att komplettera och skicka in igen. Och jag kan ju bara glädja mig med att jag inte vet nån som inte skall komplettera vare sig det blev godkänt eller inte. Jag ställer mig fortfarande frågan om varför det är så viktigt att vi skall kunna skriva en uppsats med rätt formalia och använda oss utav oxfordmodellen när vi inte ens får några högskolepoäng....?


Prov färdigskrivet

Nu är provet i militärteknik skrivet iaf. Det kändes lätt och bra till en början och var svårare mot slutet.
Men jag skulle bli riktigt besviken om jag inte blir godkänd nu, för det kändes som om jag borde lyckats skrapa ihop minst 65% som krävs för att bli godkänd.
Nu är det bara att hålla tummarna och börja lägga energi på ledarskapsprovet!

Imorgon skall vi lära oss hur man gör vid en trafikolycka och sen blir det lite HLR (Hjärt- och lungräddning).
Skönt med en sån lugn vecka när man inte mår bra!

Sj....

...SJ, på riktigt...vad fan sysslar ni med?!

I helgen har jag varit hemma hos mina föräldrar och eftersom jag skulle tillbaka till skolan på söndagkvällen och hade lite att göra hemma innan tyckte jag att 9.18 tåget passade bra som skulle vara framme 12.25 i Skövde.
Jag åker med tåget som går precis som tidtabellen sagt kl 09.18. Men när jag kommer fram till stationen i Jönköping där jag alltid byter står det att nästa tåg går mot skövde 11.59. Vad hände med tåget 10.55?
Det står ingenting om förseningar heller så jag går till en av de två bokningsmaskinerna för att kolla att allt verkligen stämmer. Och i den står det att nästa tåg är just 11.59.
Märkligt när det på internet kvällen innan stod 10.55. Det är ganska stor skillnad när man väntar!
Eftersom inte det tåget finns med börjar jag fundera lite mer och kollar om tåget jag hade åkt dit med fanns med i tidtabellen. Men inte det heller!
Det första tåget som gick den dagen var 09.53 Värnamo-Alvesta.

Så vilka tidtabeller skall man lita på egentligen är ju frågan!? Jag blir så TRÖTT!!

-18 grader!

"Det är -18 grader ute!"
var INTE det jag ville höra när jag vaknade och fortfarande låg kvar i sängen medan de andra var uppe och härjade i korridoren...tryckte på snooz-knappen och låg kvar en liten stund istället

Evil Adj.

Jag var tjänstledig, eller permitterad som det så fint kan heta i torsdags och fredags förra veckan och skulle ta mig hem till Skövde på onsdagskvällen. Adjutanten hade glömt bort att boka min resa bland allt annar som skall göras så jag var inne och påminde honom och fick en lapp i mitt fack redan nån timme efter där det stod ett bokningsnummer och  två tider jag skulle passa. Och lappen var från "Evil Adj."
Vadå Evil tänkte jag, var väl snällt att han ordnade det så fort, eller är det för att jag måste hämta ut biljetten själv mha bokningsnumret? Det är ju inte så krångligt...

Men sen förstod jag...

Först tog jag bussen från Kvarn och trodde att den gick direkt till Motala men blev utslängd av busschauffören i Borensberg som sa att jag fick hoppa på en annan buss om jag ville dit...Väl framme i Motala hade det blivit mörkt och jag försökte kolla på vägskyltar efter tågstation men såg inget annat än skyltar till busstationen. Jaha, det finns kanske inga tåg i Motala tänkte jag och hoppade av vid Busstationen...Där var ju den stora frågan - Hur i hela friden hämtar man ut biljetten här då?
Det fanns ett rum för ENDAST BUSSRESENÄRER, och där satt tre alkisar jag kunde fråga. Dom blev så glada att det kom någon och var lite trevlig och den ena undrade direkt vart jag ahde varit hela hans liv och undrade om någon hade berättat nåt för mig den dan. Men det hade ingen gjort sa jag och då berättade han för mig att jag var väldigt söt och hans ena kompis höll med. Då tackade jag för mig och gick till kiosken som han sagt att jag kunde hämta biljetterna på. Bara det var lite märkligt, att man inte kunde göra det på stationen tyckte jag...
Det visade sig sen att det var nåt fel med centraldatorn så killen i kiosken kunde inte hjälpa mig men tipsade om ett ställe runt hörnet och om det inte fungerade där skull jag komma tillbaka igen så skulle vi göra ett nytt försök.
Stället runt hörnet kunde kolla upp vilket färdsätt jag skulle åka med, men inte ta ut någon biljett. Så med en stor suck gick jag tillbaka till kiosken igen utan nåt vidare resultat.
Det fungerade fortfarande inte via deras dator och jag sa att jag fick ta mig till stationen på nåt sätt. Killen varnade mig för att deras automat brukade vara ur funktion och ritade en enkel karta lite snabbt och smidigt och skojade om att han ville ha 15:- för den. Jag valde att ta springnota!

Nästan framme blev det lite oklart om jag skulle gå vänster eller rakt fram då skyltarna mot stationen upphörde och en suspekt man frågade om jag gått vilse och ville hjälpa mig hitta rätt. "följ med mig, jag bor här borta, kom nu så skall jag visa dig" Eeeh, Ja! Var det mig eller min stressinköpta pizza han ville åt undrade jag....
Det visade sig att han bodde i ett hus som låg väldigt nära stationen och var en lättare väg att gå. Och även om han var väldigt konstig, så tänkte jag att man inte skall tro nåt dumt om folk bara för att det inte verkar stå helt rätt till...men jag erkänner, han var lite läskig nästan.

Tack och lov hade jag en timme från det att bussen landat in till det att tåget skulle gå och jag hann till och med trycka ner pizzan i halsen och svälja innan det var dags att hoppa på tåget. När jag går ut och skall kolla vilket spår det går ifrån ser jag abra byggställningar överallt...vad fan?!
Jag går in till den lilla butiken och frågar hur spåren på den här stationen fungerar och hur man hittar rätt...
Då finns det tydligen bara ett spår och man får gå en bit åt vänster från byggnaden sett. Och mkt riktigt, där stod det skyltat så fint med spår 1 på och jag kunde hoppa på tåget.
Hallsberg var nästa station. Där skulle jag mellanlanda en halvtimme ungefär innan tåget skulle fara mot Skövde och min slutstation...
Jag gjorde mitt bästa för att fördriva tiden på stationen och det slutade med att jag gick upp och ställde mig i "tunneln" som gick mellan spåren så att jag iaf var skyddad för vinden, spår 5 skulle ju vara precis nedanför så jag kunde ju bara ta rulltrappan ner sen när tåget kom...eller?
Det var ju givetvis uppdelat på 5a och 5b! och 5a var 120m bort....det är en bit när tåget redan rullat in och man inte mår prima ballerina sen redan innan....

Frågan är ju om adjutanten hade en aning om hur min kväll skulle se ut när han bokade resan!? 
Behöver jag nämna hur skön min säng var att sova i den natten?

Skog

 



Ser fram emot när det ser ut så här på backen igen så att man kan lämna löpbandet och ge sig ut i spåren! Tog bilden i höstas när vi var ute och hade lite marschträning med skolan en fredagsförmiddag. Lite vår på Kvarn skulle inte sitta fel nu!


Sugen...

...på att tatuera mig! IGEN! Mamma tycker såklart inte om idén...och jag vet inte riktigt vad det är jag vill göra ännu heller. Funderat lite på att bygga ut den på revbenen så att den blir ännu större, både längre och bredare. Men då blir man ju såklart lite nojig eftersom jag faktiskt är nöjd med den, måste ju hitta samma snubbe som gjorde den ifall jag skall vara säker på att det blir lika bra om jag bygger ut.
Ingen av de andra två är jag sugen på att göra någonting annat med, speciellt inte texten, den duger bra som den är, fin och enkel. Den i svanken funderar jag däremot på att försöka göra nån form av reklamation på ifall det går. Om det är någon som kan nåt om sånt så hör gärna av dig till mig!

Jag gjorde en tatuering när jag var 18 år och 4 dagar gammal, den var välplanerad och jag hade väntat i flera år på att få göra en. (även om mönstret inte alltid varit så självklart...) Men mina föräldrar sa precis som många andra blankt nej till det innan jag fyllt 18...
Jag minns att jag även tagit reda på massa fakta om tatueringar och skrivit ut papper som Mamma och Pappa kunde läsa så att de kunde förstå att det inte var så himla farligt som de verkade tro att det var (eller ville försöka få mig att tro?). Jag kollade runt på både internet och i telefonkatalogen och hittade en kille i det sistnämnda där det stod flera bra saker och han hade diplom och allt annat som krävdes för att man skulle vara godkänd. Dessutom var studion i Nässjö och skulle alltså inte ta så lång tid med tåg...
Jag bokade en tid ett par veckor innan så att jag skulle kunna göra det så nära årsdagen som möjligt. Jag hade med mig en kompis dit eftersom det skulle ta ganska lång tid och jag var väl hyfsat nervös, då är det alltid skönt att ha någon med sig.

När jag kom dit hade jag ett mönster med mig som jag hittat på Internet, men jag ville modifiera den litegrann och började titta i hans pärmar. Jag valde att ta bort vissa sträck i tribalen och få in mitt stjärntecken i mitten så att det åtminstone inte bara var en tribal utan hade en liten betydelse också...Tittar någon på den hade jag varit tvungen att berätta att det finns där eftersom det passar så bra in på den att det inte märks ifall man inte vet om det...
När det väl var dags fick jag dra ner byxorna och lägga mig på tandläkarstolen. Det var fruktansvärt! Skulle det verkligen göra så här ont? Hur i helvete får folk för sig att göra fler tatueringar?
Det kändes som om någon skar med brinnande knivar i kroppen på mig...På vissa ställen kittlades det nästan, men det var på endast ett par stycken...resten gjorde bara ont! Och jag började må illa efter en stund och ville spy. Han plockar då fram en ICA-kasse som jag kan spy i ifall det behövs och sen fortsätter han igen...

Det var de värsta 1.5h i mitt liv tror jag! Det gjorde verkligen så himla ont, men jag tänkte att det var för att jag valt att göra det över ryggen och det skall tydligen vara lite känsligt när man kommer över ben...
1500:- fick jag betala för konstverket som jag var nöjd med den första tiden, innan jag upptäckte hur snett han hade gjort det och varför buktade den ut egentligen? skall det vara så? Och den var typ vit/grönfläckig på vissa ställen vilket inte var nåt vidare snyggt.Gjorde man en ifyllning inom ett år var det däremot gratis, och jag utnyttjade ju såklart det även om jag var livrädd när jag skulle gå dit och hade dragit mig nästan hela det året jag haft på mig för att göra det...Det gjorde inte lika ont den gången, även om det gjorde väldigt ont! 

Matilda frågade om jag inte var sugen på att göra en till direkt efter vi gick därifrån första gången. Och det var jag konstigt nog, men visste inte om jag någonsin skulle våga...

Under 2007 lärde jag känna Pia i samband med att jag började jobba som skolinformatör. Vi klickade bra och jag började jobba i Skövde vid nyårsskiftet vilket gjorde att vi kunde umgås oftare än under hösten som varit. Vi hittade på en massa roliga saker under hela 2008 och när vi satt hemma hos mig innan en av våra spontana utgångar satte hon på låten Kickstart my heart med Mötley Crüe och vi, lite glada i hågen just då, tyckte att det var världens bästa idé att tatuera in låtens titel någonstans på kroppen.
Eftersom vi började spåna en massa där under kvällen kunde ingen av oss banga på idén och två veckor senare hade vi en tid bokad hos tatueraren som bodde nästan vid min gamla lägenhet på Östermalm i Skövde...
Jag bestämde mig för att ha den på höften och Pia under sina blommor på armen.
Eftersom jag hade så dåliga erfarenheter sen tidigare var jag väldigt nervös och Martin (tatueraren) undrade om det var min första...När jag då sa att det var min andra men att det hade gjort så ont med min första och att det var därför jag var nenrvös ville han titta på den.

"OJ!! vem har gjort den där egentligen? Han måste verkligen ha kört brutalt med dig! Det där är ju ärrbildningar och så skall det inte se ut! Jag lovar att vara snäll mot dig" Säger han.

Jag är ju såklart orolig ändå och ber att Pia skall hålla mig i handen då det är jag som är först ut på plan...Efter en stund frågar hon om det är okej att släppa eftersom hon håller hårdare än vad jag gör och jag pratar på precis som vanligt.
När han var klar undrade jag om det var så det skulle kännas egentligen. Och sa att jag defenitivt kommer göra fler i så fall. Det sved till lite på ett par ställen, vilket inte är så konstigt, men annars var det helt okej och gjorde inte en tredjedel så ont som hos Sonny i Nässjö.                                                                                     
                                                                                                                                                                   
Jag fick blodad tand, och det är precis så som alla säger, har du gjort en vill du gärna ha fler sen...hade funderat redan innan jag tatuerade in texten på att ha blommor i någon form på revbenen men kunde inte bestämma mig riktigt för hur stort jag ville ha det och hade funderingar på att väva in en text emellan på något vis och ett tag var jag lite sugen på att ha en spindel längst ner också, just för att jag har sån spindelfobi...
Det blev besök hos flera olika tatuerare för att få lite olika idéer om hur man kunde göra. Eftersom jag ville att det skulle bli riktigt bra när den skulle vara så pass stor som jag hade tänkt mig.
De flesta rynkade på näsan och sa att revbenen är ett av de värsta ställena man kan tatuera sig på...men jag ville ju ha det och andra hade ju klarat det. Sen kunde väl inget vara värre än att tatuera svanken hos Sonny?
Ingen som sett hans tatuering tycker att den är bra gjord och tyckt synd om mig i efterhand som måste stått ut med hans behandling...
Eftersom det var min första trodde jag ju på Sonny när jag frågade om det verkligen skulle se ut så och han ger mig svaret att det ser ut så på vissa personer, och han hade egna tatueringar som kunde svälla upp typ om det blev väldigt varmt ute...
Men efter att ha varit hos två stycken till efter honom och träffat fler tatuerare som tittat på hur den ser ut förstår jag ju att det är han som gjort fel eftersom mina andra två ser ut precis som de skall.

Jag beslöt mig för East street tattoo i Sthlm under min första leave från Kosovo och fick en gästtatuerare som har en studio i Borås, men är ursprungligen från Bulgarien. Han hade fått se mina bilder jag skickat på lite olika liljor jag ville ha, men hade inte ritat upp någon bild utan valde att göra allt på freehand och ritade direkt på min kropp.
"Litar du på mig?" Frågade han och sen körde vi.
Han kunde ingen svenska så jag fick öva upp min engelska litegrann. Riktigt trevlig var han och pratade massa. Han tyckte att det var lättare och roligare att arbeta när det gick att prata med personen han tatuerade. Och sen tyckte han att min kropp reagerade väldigt bra på det också. På en del personer börjar huden tydligen rycka okontrollerat när man kör på ställen med mkt nerver vilket gör det svårt att göra ett bra jobb, samt att en del blöder väldigt mkt. Men han var helnöjd och sa flera gånger att han var tvungen att få tatuera mig igen. Jag varken blödde, ryckte eller tyckte att det gjorde nåt vidare ont...

Flera gånger undrade han om det inte gjorde ont. Men ärlighet varar längst och det gjorde verkligen inte ont.
Han berättade om när han påbörjat sin egen revbenstatuering 6 år tidigare. Men det hade gjort så ont att han inte velat fortsätta och hade inte vågat göra klart den än heller så han var både lite imponerad och gissningsvis avundsjuk för att jag klarade det så bra som jag gjorde.
Det var först efter 4:e timmen som det började göra ont. Var ganska öm i huden då. Det hela tog 5 timmar att göra och jag var riktigt nöjd med den. Totalt kostade den 6.000:-.
Den passar in på min kropp väldigt bra eftersom han ritat den utefter mina former och inte bara kopierat från ett papper och lagt på. Jag skulle defenitivt kunna göra en hos honom igen!


Snälla föräldrar!

STORT TACK till mina snälla föräldrar som hämtade mig i Falköping förrgårkväll! (det här meddelandet låg visst kvar som ett utkast tack vare att min dator segade ihop sig och ville promt endast använda sig av det moderna kommunikationssättet msn...märkligt) Var i alla fall skönt att slippa krångla med tåg och alla byten som skulle gjorts annars!
Och det var väl på tiden att jag hälsade på lite, har inte vart här sen i julas nu, eller strax efter då när jag tog hand om hästarna. Vi får väl se när det blir nästa gång, då får jag nog ta och försöka träffa lite människor som bor runtomkring också, var nog inte det mest ultimata att göra det nu då jag blivit smittad av någon hosta och det känns som om jag andas genom ett smalt sugrör...


Hittat en mobilsladd!

Så det får bli några uppdateringar som är tagna med mobilen.
Hittade en bild på mitt rum som jag bor på under veckorna. Det som inte syns på bilden är de två garderoberna och handfatet, annars ser man det mesta.










Bilder från Sprängutbildningen



Majoren gav ett antal olika gruppuppgifter, vi var tre som fick en uppgift tillsammans där vi skulle spränga ett träd med endast pentylstubin för att visa att det inte är någon bra idé. Tanken var att vi alltså skulle misslyckas med uppgiften.




Vi vill ju såklart göra vad vi kan för att försöka att inte misslyckas utan spränga av trädet. Silvertejp för att få en liten fördämning på den...



Vi nöjer oss inte och sätter dit ett par elefantstrypare och ytterligare med silvertejp, samt använder oss utav två tändställen istället för bara ett, utifall att pentylen skall smälla av sig själv på mitten någonstans, risken finns ju när det är virat 40 varv...
På den nedre delen av trädet ser man ett tidigare försök som gruppen veckan innan oss gjorde.




Vi misslyckades med uppgiften kan man väl säga =) Majoren vart inte helt nöjd när vi faktiskt lyckades spränga av trädet när han ville att vi inte skulle klara av det och påvisade att det tar lång tid att göra den här typen av laddning. vilket är helt sant. Det är verkligen inte det ultimata sättet, men det gick! Och vi vart såkarlt nöjda med oss själva efteråt =)



Efter det att alla sprängningar för veckan var klara, proven skrivna och godkända, kändes det här helt rätt!
Halvtimmen efter att bilden togs putade magen ut ungefär 500g mer än innan och jag kände mig ganska trött...Men man får unna sig ibland och det var helt klart värt det =)

Taktik

Vi hade taktik examination för någon vecka sen och fick ut resultaten den här veckan - GODKÄND!
Nice!
Nu är det bara att koncentrera sig på Militärtekniken och ledarskapsproven som ligger närmst i tid. Miltek är redan måndag kväll så det blir till att plugga hela helgen nu - suck.
Ledarskapsprovet är måndag vecka 11, men det verkar vara en hel del att läsa in så det gäller nog att börja plugga så fort miltekprovet är klart om man skall hinna med allting. Om det inte är någon som känner sig väldigt lik mig till utseendet och som dessutom tycker om att läsa en massa?

 

 


På vilket språk då?!

Förra veckan var det en som sa en kul sak när vi satt några stycken inne i ett av rummen på Vindarnas och pratade om ingenting. Någon sa Kickstart my heart,  taget ur bara luften om någonting och jag sa då att jag hade en tatuering med samma text.
- Vadå? Vart har du den?
- Höften (pekar)
- Har du tatuerat in Kickstart my heart där?!
- eh...ja?!
- På vilket språk då!?




Skjutövning



Tur att man slipper vara med om den här typen av skjutövningar!

Lurad...

Någon nämnde att det var fettisdagen i tisdags och det var en massa prat om det hela dagen, det blev såklart en sanning av det hela och jag var inte den enda som kände tvånget att att ha köpt en själv...När jag precis ätit upp semlan kommer nån in på mitt rum och säger att jag fuskat och att det inte är förrän i mars...Jaja, får väl äta en till då helt enkelt =)


Ovissheten

Ovissheten är namnet på övningen som vi "är mitt uppe i". Det har varit en relativt lugn dag med tre olika moment.
Det första var en brand i svenskt fordon med person kvar i bilen, när vi kommer fram blir vi påskjutna av motståndare.
Moment två var en illegal vägspärr där personen var beväpnad och öppnade eld när vi närmade oss.
Det tredje var en motståndare som avrättat en person strax innan vi kom till platsen och som gömde sig bland husen.
Det har varit en intressant dag och det känns att det var längesen vi övade den här typen av saker. Imorgon är tanken att vi skall hinna med 6 olika moment innan middagen, vad som händer därefter får vi veta då...Övningen gör skäl för sitt namn iaf!

Nån form av övning...

...imorgon skall vi ut på någon form av övning. Som börjar 08.00 imorgon och slutar senast 16.30 på torsdag eftermiddag. Dags att sova?

Livräddning och simning

I förmiddags hade vi lite fys tillsammans med ett av våra nya befäl. Vi skall ju tydligen ta nåt fältidrottsmärke där det ingår en hel del olika moment varav vi började med simningen idag.
Det började med livräddning där man skulle kasta i en boj och simma 25m för att rädda en person som låg under vattnet och få i denna på rätt sätt i bojen och sen simma tillbaka.
Guld var på 1min 50s och jag lyckades på 1min 24s så jag känner mig ganska nöjd. Jag som nästan oroade mig för att klara 3min som bronset låg på... Frågan är om han jag räddade var det när jag inte såg nåt under vattnet och fick tag i badbyxorna som jag drog i halva vägen upp till ytan. Tur att jag tog tag på rätt ställe, annar skanske det kunde blivit lite pinsamt...

Sen var det dags att simma 1500m (60 längder). Guld var på 30min och silver på 37min. Lyckades precis med silver. Även om det är bra så vart jag inte helt nöjd, det kunde gått fortfare om det inte varit så att en pluton delade på två banor. Jag lyckades simma om personer flera gånger, men i många fall låg man bakom utan att kunna ta sig förbi...får väl prova själv någon gång bara för att se om jag hade kunnat klara guld.
Nu har jag träningsvärk i nacken...

Radiotävling

Igår ringde Sofie till mig. Hon hade hört en tjej ringa in till radion och presentera sig med mitt för och efternamn, samt att hon bodde i Skövde. Men att det inte hade låtit som min röst.
Det är bara jag som heter så i stan, så jag undrar vem det var som egentligen ringde? "Jag" hade önskat någon låt med Rihanna och det var någon form av tävling...Kul men skumt!

ooups...

...råkade visst bli tre pass idag. Gick på Bodypumpen efter latinmoves, som för övrigt var ganska svårt att hänga med på, tack och lov var jag inte den enda som hade svårt för att både vicka på höften, svänga med armarna och samtidigt räkna steh och cha-cha-cha'n som skulle göras....herregud! Men övning ger färdighet, får väl prova någon mer gång...det är ett liknande pass imorgon men blandning mellan afro och latino...intressant!
Bodypumpen borde jag kanske inte gett mig in på efter dagens cirkelfys...blev några muskelgrupper som fick träna dubbelt idag, kommer resultera i hemsk träningsverk imorgon.
Nu är det dusch, mat och filmkväll! Det är jag värd!

Cirkelfys

Idag var det bara kompanisamling och genomgång inför kommande skjutveckor och därefter hade vi Cirkelfys hela plutonen tillsammans.
Burpes, utfall, situps, kettlebells, plankan och tricepsövning med en minut på varje station och 15s vila i tre varv.
Det tog bra! Var riktigt skönt att stretcha ut sen. Men än är det inte slut, skall iväg på nåt pass som Feelgood har om en stund. "Latinmoves" heter det och´skall vara en enklare dansklass som alla skall kunna vara med på...Jag tänkte iaf göra ett tappert försök, min koordination är inte den bästa, men huvudsaken är väl att det är roligt...eller?

Vad hände!?

Igår var det hur fint väder som helst, solen sken och det var nästan att man fick lite vårkänslor. Jag råkade säga att jag ville ha barmark så att man kan börja springa utomhus och det höll sig ju så, ända fram tills för någon timme sedan...Nu är hela Kvarn täckt av ett vitt täcke...



Utsikten från mitt fönster

Morgonträning

Idag var det morgonträning igen. Trampade på crosstrainern som vi kommit fram till nog inte är någon riktigt crosstrainer utan nåt mellanting mellan det och trappmaskin. Fortsätter jag med den lär ju rumpan bli hård iaf =)
30 minuter och 419 cal för den som har koll....jag har inte nåt vidare, det var jobbigt och jag blev svettig!
Men borde kanske skaffa mig ifall det skall bli nåt med beachen 2014 (femårsplan ;)   ).
Det börjar bli riktigt mkt folk på gymmet nu. Förra terminen när jag och Evelina började precis var det bara vi och folk som visste att vi gick upp tidigt tyckte att vi var dumma i huvudet...nu var det runt 12 stycken innan klockan slagit halv 6!

Jag fick det!

Jag fick extrajobbet!
Känns riktigt bra, vill bara hem och jobba nu! Men först kanske jag skulle börja kolla vilka pass som är lediga inom närmsta veckorna och kanske borde maila och fråga vad timlönen ligger på också...kan ju vara rätt avgörande för hur många pass i månaden jag kan ta så att jag inte mister hyran på lägenheten. Man får tjäna högst 2.000:- i månaden, inte speciellt mkt, men allt är välkommet när man tjänar 5.000 i månaden.
Det är ändå bättre än en civil skola där man får runt 7.000/mån som man blir tvungen att betala av på under halva sin resterande livstid (den andra gick man i skolan)...
Men whatever, I'm a bartender ;)


Uppe innan tuppen!

04.40 stod klockan på och tio minuter senare studsade jag ur sängen!...Eller jag beslutade mig för att göra ett försök att åtminstone sätta mig upp. Sen bar det av till gymmet och crossfitmaskinen där jag stod och trampade i 30minuter. 433cal färre efter passet och nu väntar det konflikthantering (?) under dagen och en del självstudier inför ledarskapsprovet vi har under vecka 11.

Önskningar

Hur kommer det sig att saker jag önskat och sagt högt till någon slår in?
Jag tänker främst på två saker som hänt under det senaste året, med väldigt små odds för att det verkligen skall inträffa, som faktiskt gjorde det. Det ena ca 30 minuter efter och det andra någon vecka efteråt...Båda två har varit helt skilda från varandra och ingenting som jag har kunnat påverka själv.
Så den stora frågan är egentligen; Varför slår inte önskningarna som bara är positiva för mig/inblandade in?



Måndagar

Då var det måndag igen. Var alldeles för trött för att känna söndagsångesten igår, det blev måndagsångest istället och jag var nära på att skita i klockan och bara sova vidare...för det var nåt så sjukt skönt att sova just den där sista timmen innan klockan ringde! Som vanligt...
Men vid frukosten fick jag den positiva meningen "Måndagar är bästa dagen, för det är aldrig så långt till en måndag som det är just en måndag" Jag försökte intala mig att det stämmer och traskade vidare till plutonens timme.
Nu har det bedrivits fys på lite olika håll och kanter. Själv cyklade jag 13.5km och sprang en kort stund på löpbandet. Nu blir det till att plugga på Miltekprovet som är nästa måndag. I eftermiddag är det taktikprov och under kvällen 3h engelska (är det inte underbart med måndagar?)



Sonisphere festivalen 2010



Det var det regnigaste jag har varit med om tror jag, men gräset är fortfarande kvar när bilden tas och klockan är ändå efter lunchtid på dagen...kommer aldrig att hålla!
Och för den som inte är uppdaterad är det här bilder från Augusti 2010.



På väg in fick vi med oss en extra, han trivdes bra och hängde med hela dan, ända fram tills alla fyra splittrades vid Mötley konserten!



Rock'n Roll för hela slanten! Och av nån anledning hamnade jag nästan längst fram även på den här konserten...min förmåga att trängas är nog inte så tokig ändå! Vill man så går det! Den här gången blev dock trycket för jobbigt och jag fick backa bak igen efter att Kickstart my heart spelats!
Kom fram till att det är lättare att tränga sig framåt än bakåt...får öva på det kanske?.....eller?



Jag tyckte personligen att jag var väldigt långt bak, men det fanns dom som var längre bak...hade jag tagit en lika stor bild till vänster och höger om personerna som är i kanterna på bilden hade det sett likadant ut. Sjukt mkt folk!



....sjukt mkt vatten...

Och sjukt lerigt...undrar hur lång tid det kommer ta för den platsen att få gräs på sig igen. Vi åkte hem innan Iron Maiden spelat klart tyvärr, vi hade ont i hela kroppen och var blöta rakt igenom. När vi kom hem hade jag lera innanför strumporna till och med!
Jag fick iaf se Mötley Crüe och det fick vara värt regnet, frågan är bara när gång nummer tre blir av?
Och då skall Pia vara med, inte på statoil!

Jordgubbar i februari?

Ajemen, iaf på Willys! Inte riktigt som jordgubbarna som säljs på sommaren, men nog så goda för att jag skulle få njuta en kortare stund. (Gick hyfsat snabbt att få ner allihopa...)

Trött i benen!

Nu är jag trött i benen! Stått upp i ett antal timmar utan att röra mer än några steg åt gången....men det känner man ju inte av förrän allt lugnar ner sig. Det var riktigt roligt att jobba. Tittade på klockan första gången strax före tolv, då kan jag ju bara tänka mig hur snabbt tiden kommer att gå imorgon när jag faktiskt har kommit in i det lite mer än i början och det dessutom lär vara mer folk. Min andra beställning för dan var ju givetvis folk jag känner till sen innan, det gör ju inte att man blir mindre nervös, men dom har nog mer förståelse för om det tar tid...övning ger färdighet heter det ju!
jag fick iaf en bra genomgång av alla små skrymslen som finns "bakom kulisserna" och killarna jag stod med i baren var bra hjälp så fort det behövdes svaras på frågor!
Och jag håller nog fortfarande på att jag tycker det är minst lika roligt att stå bakom baren som att hänga vid den!

Ett provpass till och sen skall jag dömas av....en av tjejerna trodde att jag konkurerade med en annan kille som hade varit där förra helgen...det gör ju inte saken lättare precis!
Men hon sa att han vart väldigt blyg...så jag håller tummarna för att han inte var ett proffs i baren också.
Annars får jag plocka fram hundögonen...haha


Äntligen hemma

Nu är jag äntligen hemma i lägenheten efter att ha varit i tjänst tio dagar. Åkte omvägen EKsjö-Kvarn-Skövde...fattar inte hur personerna som bor I Haparanda och Gällivare pallar att åka hem varje helg för att återvända till Kvarn på söndagarna igen...Inte mkt ledighet där. Man skall tydligen ha minst 36h och en i min grupp som är från Happis räknade ut att han har precis så många timmar helg varje vecka...Och jag tycker att jag är lite hemma på helgerna!
Nu skall jag springa ner till affären för att köpa någonting till midag senare, om jag skall orka jobba hela natten gäller det ju att avra mätt och pigg! Skall jobba imorgon också men då är det bara ca 4h, ikväll blir det minst 7h.
Skall bli roligt iaf att prova på nåt nytt, kan behöva det nu...

Var det så här det gick till?


Det var väl lite på tiden...



Försvarsmaktens första film från Afghanistan som visas.

Kursen i princip avslutad...

Nu är vi klara med allting som har med sprängutbildningen att göra, det enda vi har imorgon är att lämna in utvärderingarna och få våra sprängkort.
Sen kan jag åka hem och skriva in spränginstruktör i CV:t...Tjohoo!
Skall bli riktigt skönt att komma hem härifrån nu. Man blir rätt trött i skallen efter tio dagar i tjänst. Drömmer ju till och med om att jag svarar på frågor om sprängning på nätterna så det är nog dags att åka hem och tänka på annat för ett litet tag! Taktikprovet som hålls på måndag till exempel...


Solarieöarna..

tog en tripp til Solarieöarna igår...det finns ett solarie på soldathemmet här i Eksjö.
Eftersom det bara kostade 30:- för 21 minuter tänkte jag att det var en bra idé att kunna sola flera dagar i sträck nu, passa på för att det är så billigt!
Jag betalade, la mig och njöt den korta stunden och på kvällen kände jag mig nästan bränd...När jag vaknade på morgonen kokade hela ansiktet och det var typ uppsvullet så bränd var jag. Tack och lov har vi varit utomhus hela dagen så det har svalkat skönt, men så fort vi kommit in igen har jag blivit tokvarm!

Men tjejen, tänker du nu. Om man solar i februari månad kanske man inte skall sola så länge som 21 minuter...
Grejen är den att jag solat hela vintern (den dag jag kommer på ett billigare och hälsosammare sätt att bli av med finnar på skall jag sluta sola så mkt...) och då 30minuter åt gången, ibland flera dagar i rad, utan att bränna mig en endaste gång. Vad är grejen?
sjukt snyggt att vara sönderbränd i ansiktet när jag skall provjobba till helgen också...

 


Provjobba!

I helgen skall jag få provjobba! Både freLinus fixar drinkarna! thumbnaildag och lördag fick jag!
Ser fram emot det. Skall bara repetera lite drinkar och sen är det bara att börja servera =)
Kunde fått torsdagen också om det inte hade varit för att jag var för långt bort...men det kanske ändå är lugnast att börja en fredag när det är lite mindre och lite äldre folk där.
Hoppas det går bra så att jag får extrajobbet sen!


Pluggpluggplugg

Ligger i min logementssäng och har tagit en liten paus i pluggandet. Känns inte som jag gjort annat idag och samtidigt som om jag borde ha hunnit med mkt mer.
Imorgon har vi det skriftliga provet. Eller proven rättare sagt, för om vi skall bli spränginstruktörer eller inte.
Idag har vi haft tre stycken inlämningsuppgifter. Ett av dessa har varit att skriva ett eget teoretiskt prov som vi skulle kunna tänkas använda när et är dags för oss att ha utbildning för våra blivande soldater.
För att kolla hur vi ligger lite extra har vi ju såklart läst varandras (inte så stor skillnad på frågorna men det varierar ändå en hel del). Känns som om man kan det bra och egentligen inte behöver läsa nåt mer.
Men det kan ju vara en stor tabbe beroende på svårighetsgraden imorgon.
Nonel biten måste jag läsa lite på i alla fall, är väl bäst att göra det nu så att man kan få sova någon gång!

RSS 2.0