GODKÄND!

Godkänd på ledarskapsuppsatsen nu - Nåt fruktansvärt skönt! Kan jag gå hem med helg med lite mer ro i kroppen!
Idag har det vart gruppchefsexamination, tyvärr får jag inte träna ännu så jag har fått gå vid sidan av och ha ordergivning med ett av befälen på skolan. Riktigt bra måste jag säga! Även om det såklart är surt att få göra examinationen senare, men skam den som ger sig!

Vättern runt!

Igår tog jag mig vättern runt...Vilken dag! Började hemma i Skövde där jag blev upplockad av en kursare och sen åkte vi mot Kvarn, när vi bara hade ca 5-10 min kvar att åka var det stopp. Där stod polisen och hade vägspärr för att en lasbil hade vält. Bärgningsarbetet hade påbörjats och det hade gått 1-1,5m på en halvtimme...vi fick snällt stå och vänta en stund i hopp om att det kanske skulle hända nåt på bärgningsfronten...men vi beslöt oss för att ta en annan väg som tog en 20-30 minuter och missade orienteringen som skulle ha varit den dagen. Hade ändå inte kunnat vara med eftersom jag fortfarande inte är riktigt bra, men grabbarna gjorde ju det...frågan är hur ledsna de var över det... ;)
In och prata med plutonchefen en snabbis och sen slänga i sig en potatis och en halv fisk innan det var dags att bege sig neråt igen. Borensberg-Linköping-Nässjö-Falköping där jag tog ett lite längre stopp och sen hem till Skövde igen. Vättern runt  BAM! Får man räkna in det i den svenska klassikern tros =)?

Dåligt med mat...

Har varit dålig på att laga mat i helgen och fick för mig att jag skulle vara lite duktig och göra det nu ikväll.
slutade med att när jag hackade löken så skar jag av mig halva tummen! typiskt! Halva kanske var att ta i, men jag slant lite och skar av toppen på tummen så nu har jag ett stort jack in där..Maten blev iaf god!


Lönelördag!

Igår var det lönelördag och dags att prova på Sliverbaren för första gången, får nog säga att det gick rätt bra ändå den kvällen, måste vart glitterhängslena vi hade på oss ;)
Det kändes nästan lugnare att stå i den baren även om det förmodligen var lika mkt folk där som i bogrensbaren, bara det att i den byggs kön utåt, på sliver är baren så bred att kön byggs på längden så det ser ut som att det inte är lika mkt folk i den.
blev inte mkt sova inatt så jag skall stänga av datorn nu....kom hem vid halv 5 sommartid och somnade runt 6tiden när grannens efterfest dog ut...halv nio började han spy där på andra sidan väggen. Lite för mkt av det goda kvällen före kanske? Och varför låter det så mkt när en kille spyr?
Aja, jag är inte nåt vidare sur på honom för det, däremot grannarna nedanför kunde ju väntat med att leva rövare på undervåningen kanske, det var dom som höll mig vaken sen så det var inte lönt att somna om. 2.5h sömn, dags att ta igen! Vi hörs!

Långhelg...eller?

Man kunde ju tro att jag har haft det i alla fall! I fredags åkte jag väldigt spontant ner till Värnamo...hade inte så stort sug av att vara hemma i lägenheten som den ser ut just nu
Så det blev Lasagne, Onepiece, let's dance och ostbågar den kvällen - Nice!
Sen på morgonen var det frukost i uterummet, solen värmde på riktigt bra! skönt med vår, och den höll ju i sig fram tills idag när hela Skövde var snötäckt igen med ett tunt lager blötsnö...fuck it! Ge mig vår på riktigt och sluta luras!
Nämnde jag att jag har fått min onepiece ;)?

GODKÄND EXAMINATION!

Igår kom resultaten upp för ledarskapsexaminationen upp och jag vart GODKÄND! Sjukt skönt!
Nu hoppas jag bara på att få min uppsats innan veckans slut också så att jag kan slippa tänka på den.
Idag skall jag hålla lite övning, kul!
En annan sak som andra tydligen tyckte var kul när vi hade föreläsning häromdagen (och som jag i efterhand nog kan hålla med om när jag tänker efter lite...) var att vi hade helkompani i stora salen och jag hade vart tyst hela dagen och i slutet när vi pratar om vad som står i böcker eller inte frågar läraren hur många granater man skall kunna ladda i ett granatgevär per minut.
Det är tyst en stund så jag tycker det är lika bra att svara på frågan eftersom jag kan svaret - SEX!
Det var det enda jag sa den dagen...svaret var ju rätt så den kan jag bjuda på ;)

Bubbelbad och sovmorgon!

Igår bar det av in till Ljungsbro, där besökte jag Solarieöarna och badade lite bubbel efteråt. En längre kvällsmat på mässen och idag var det sovmorgon fram till halv 8 - Välbehövligt! Nu fattas det bara att en massör skall få ordning på min rygg också så att jag slipper vara så stel!

Idag har vi eget arbete och förbereder inför en tilldelad övning vi skall hålla imorgon. Jag fick efter många om och män och byte av grupp "åtgärder i eldställning och på kommando förflyttning". Vi kommer ha varsin övning under en timme så det är inte jättelång tid vi har på oss, men det är roligt att få börja med instruktörsdelen nu!
Snart dags att ta en niofika!

Tjockisträning!

I morse var det dags att gå upp 05.45 för att träna. Gjorde mitt första träningspass på en månad igår (cyklade 30 min, 1,1mil) och idag var det dags att börja med morgonträningen igen. EFtersom jag har ont i rumpan efter cyklingen från igår fick det bli löpbandet i dryga 3km. Sprang ca 5 minuter och gick resten bara för att känna på det lite. Skönt att komma igång igen! Skall kolla om det finns nåt lämpligt pass att gå på till helgen också så att jag inte bara betalar på ett gymkort som inte används!

Zzzz....

Dags att ta igen lite sovtimmar tror jag allt. Blev en stressig fredag med flera tågbyten och onödigt många timmar för att ta sig ner till Värnamo.
På lördagen sen var hela familjen hemma på Sjöhemmet igen och Jenny lägger dagens citat;
"Jag har sex, med Challe"
Har man inte hört resten av konversationen kan det bli väldigt konstigt, och det blev det ju ändå...för min fråga var ju hur många hästar hon hade att rida just nu där hon jobbar nere i Skåne. Och för er som inte vet vem Challe är så är det en av Mammas uppfödningar, en häst alltså.

Släkten kom klockan två och jag fick både fotbad och grytor, välbehövligt! Och även pengar som kan vara bra att ha sådär i slutet av månaden...och även direkt i anslutning till löning så att man kan ta sig i kragen och få hem någon som tapetserar, eller iaf köper en taklampa nån gång! Men snart är det sommar igen, då kanske man kan vänta tills vintern med det....eller ;)?
Åkte med Farmor och Farfar till Jönköping, hoppar av vid stationen för att åka hem till Skövde igen och skall fylla på min mobil på pressbyrån innan jag åker och upptäcker att jag tappat plånboken. Och där står jag, utan pengar på mobil eller några i fickan..."Jag skall ha halebopkontant 100:-.....Helvete det skall jag inte alls!" Ungefär så lät den konversationen och två sekunder senare hade jag rusat ut ur butiken för att kolla att dom verkligen hade hunnit åka och såg precis bilen köra ut från parkeringen...Ett sms till vardera förälder som får ringa upp Farfar och bara ett par minuter senare kom bilen tillbaka igen. TACK OCH LOV!
Missar inte tåget och är hemma en stund efter 7...Då kom Sara och vi går ut och äter på Mango's för att fira våra födelsedagar litegrann, hon fyllde ju trots allt 30 veckan innan!
Lite rödvin hemma hos mig under tiden vi gjorde oss i ordning och sen bar det av till Bogrens där jag inte vågat räkna riktigt hur mkt jag drack...lite ångest men det var skönt med en rejäl urladdning. För det fick jag minsann!

Dagen efter hade jag lovat en kompis och hans sambo att äta frukost på Rådhuset vid klockan tio! Och eftersom vi hamnade på efterfest jag och Sara undrade jag först hur vi skulle orka ta oss upp så tidigt när vi inte var hemma förrän 6 på morgonen...men klockan 9 vaknade jag av att hon var uppe och duschade. Då var det bara att sätta igång själv också.
frukost i ca 2.5h och sen en promenad till P4 för att träffa Anna som jobbade och där satt vi i ett par timmar till och gick sen en liten runda upp mot Deluxe där vi åt en god och välbehövlig pizza, gick en runda till och sen hem igen där jag skulle skriva uppsats. När den var klar tittade vi på solsidan.

"Jaha...Älskling vi skall gifta oss idag. High Five."
"Kan vi inte bara skita i det...?"
"Jo. Vi skiter i det"

Småland

Är på sjöhemmet och hälsar på familjen lite. Blev tårta till kvällsmat och paketöppnande - nice!
Hade fått fyra lotter av Christina varav det var vinst på en (25:-). Pappa undrade om jag ville ha en ny lott eller pengarna och jag valde pengarna....40:- rikare blev jag på en 25:- vinst, inte illa byte!
Fick två tidningar av Joakim, en med korsord och en annan som är tänkt att läsa på toaletten med roliga bilder och fräckisar i, fanns mkt kul när man började titta i den!
Av Mamma och Pappa fick jag en onepiece! Hur nice är inte det?! Kommer ju bosätta mig i den så fort den kommer...skulle vara skickat för 9 dagar sedan men har fortfarande inte kommit fram däremot. Hur lång tid kan det ta för en norrman att få iväg ett paket till rätt ställe egentligen? Hoppas jag får den i veckan! =)







Helg....

...till viss del iaf! Har en uppsats att skriva i ordning under helgen för att lämna in senast måndag morgon. Får försöka sitta med det i bilen på vägen hem och på tåget när jag åker ner till Värnamo.
Blev ju extra glad när det trillade in 151 sidor att läsa från Boken pedagogiska grunder också...Blir nog att ta ordentlig helg nästa vecka istället. Shit Happens!

Då fyllde man 20 igår då!

....eller? Jag är iaf i 20-årsåldern, vi låter det stanna där...även om 24 inte är helt fel det heller, kan ju bara bli bättre än att vara 23! (Intalar mig självdet i alla fall)
Tackar för alla gratulationer jag fick! Måste vart nåt slags rekord igår tror jag! Det trillade in sms hela dagen (Hoppas jag svarade på alla...) och på facebook var det 130 nya posts på wallen...märkligt ;)
Grattiskort på mailen och vaknade av att Sara ringde och halvt ville adoptera mig. Och utöver det sken solen hela dagen och Tårtan jag bakat (men inte fick med på bild) fick bra betyg....Kan nog inte klaga på dagen även om jag var här ute på Kvarn och firade =) Det skulle väl vart ifall jag hade fått vara med första pluton som hade paintball under dagen, men man kan ju inte få allt =)



Tog en bild som visar hur söt jag är också, mina föräldrar måste vara stolta! haha

Ledarskapsexamination

Idag var det alltså den stora skrivardagen. Mellan 12.30-16.30 hade vi på oss att skriva provet, tack och lov tog det inte så lång tid!
Nu är det bara en veckas ovisshet och undran om jag är godkänd eller inte, är jag det inte ligger det precis på gränsen till ett G och då kommer jag bli riktigt besviken...Det kändes ändå helt okej att skriva det, även om jag såklart hade behövt lite extra lästimmar på mig för att känna mig helt nöjd.

Någonting som jag däremot tyckte hade vart bättre än att ha ett jätteprov på allt vi läst om under ett halvårstid under en och samma eftermiddag, är att dela upp det i olika delprov under årets gång istället för att ta allt samtidigt. Man hade lärt sig mer på det och det hade dessutom varit lättare att läsa till än att växla mellan fyra powerpoint, 6 böcker och 9 häften....Det är ju inte så att högskolepoängen på det här kompaniet flödar precis just pga att det är fler som är praktiskt lagda än teoretiskt på den här utbildningen...

Tillbaka i Östergötland

Då var man tillbaka på sitt rum i de östgötska skogarna igen. Blev ett dryga 1.5h timmes bad på högsta värmen tillsammans med boken om gruppsykologi. Det var både skönt och jobbigt. Skönt för att jag slutade frysa efter en stund, jobbigt för att jag var så trött och uttråkad av det jag läste om. Av alla de sidor kanske jag skulle kunna få ut max en hel sida som varit värd att anteckna och studera in.

I bussen var det examinationångest den första timmen och den sista halvtimmen började Gerts värld på radion och lät oss få nåt annat att tänka på för en stund. Finns mkt sjuka människor i det här landet!
Den Red Bull jag drack upp på några sekunder under vägen hann både ge verkan och försvinna.
Nu skall jag bara hålla mig vaken en liten stund till för att skriva klar det sista på UVO-arbetena (sätta betyg och omdömen på alla i min grupp inklusive mig själv).
So long!

Hypotermi...

...Mått lite konstigt hela helgen och tog tempen för en stund sen och kom fram till att jag nog har nån form av baklängesfeber...jag är inte för varm i kroppen utan alldeles för kall! 35.4 grader. Och skall man gå efter det man hittar på internet har jag inte långt kvar till Hypotermi! (Trots raggsockar, mjukibrallor och varm luvtröja)
Det är alltå motatsen till värmeslag. och blir farligt först när det går under 35 grader.

Nehe, koka lite te kanske för att få upp kroppstemperaturen litegrann och sen fortätta plugga! =)

suck...

...fönster, aktiv lyssning, konfliktanalys, stress, omhändertagande, regressiva grupprocesser, ledarskapsteori, ledarskap under akut stress, värdegrund, verbal och ickeberbal kommunikation, Wheelans trappa, konflikthantering...en liten del av allt som skall sitta som ett rinnande vatten imorgon eftermiddag! Mina kunskaper kanske rinner, men isf rakt ner i toalettstolen!

Sex av sex...

...Sista provpasset avklarat! Blev en kväll i Harrysbaren med lite blandade känslor - roligt, stundvis nervöst, förvirrad ett par gånger och avslutningsvis kändes det riktigt bra.
Jobbade tillsammans med en tjej som har jobbat där under flera år och är med andra ord ganska rutinerad, jättebra och hjälper till så fort det är någonting som jag inte hittar eller vet någonting om, men jag blir ändå nervös när vi är två och jag slagit in någonting i kassan och skall räkna ut växel när hon står precis bakom och väntar på att kunna slå in sin beställning...antagligen en vanesak det där =)
Fick en beställning på två stycken blåbärsmojito under kvällen (Vilket jag aldrig hade gjort tidigare) och när jag precis skulle ta betalt ser jag vem den ena mojiton skulle gå till...en av de personer som kommer bestämma ifall jag får jobbet eller inte...
"Är det nu jag skall få min dom?" Både tänkte och frågade jag. Men fick till svar att det såg bra ut.
Vi sågs på Mc donalds lite senare också när jag satt där och åt med en kompis. Då kom han fram och pratade lite och undrade hur kvällen hade gått och sa att det hade sett bra ut. Så nu är det väl bara att hoppas på positivt besked under veckan! Den som lever får se! Nu skall jag sova några timmar innan det är dags att öppna böckerna igen...

work work!

Igår stod jag Bogrensbaren. Inte jättemkt folk och vi som skulle stå där fick agera plock uppe på Harrys innan vi öppnade en stund innan Barbados började spela.
Trots att det inte var överdrivet med folk lyckades jag träffa på lite kändisar ändå - alltid roligt!
En kille var rolig och frågade hur mkt ett helrör kostade. Efter att ha fått veta priset tyckte han att det var alldeles för dyrt, gick iväg en stund och kom sen tillbaka och sa att det var dyrare än i både Stockholm och Göteborg men köpte ett efter lite funderande ändå. Det roliga i det hela var att han kom för att köpa ett till sen lite senare på kvällen =).
En annan kille som stod på "min sida" baren hade fått hjälp av han som jag jobbade med och sa att han hade gett dricks till honom, tittade en sekund på mig, såg ut att få dåligt samvete och gav mig en femtiolapp också...undra om han såg att vi la pengarna i samma hink?

Målat om lite!

Under eftermiddagen har jag pluggat lite på stress och stressorer som ingår i provet på måndag, efter att ha gått igenom powerpointsen och konstaterat att det verkar ganska självklart allting och att det bara är ett par saker jag borde finslipa på började jag måla den gråa väggen i vardagsrummet.
Tror att mitt vardagsrum har växt med en hel meter bara med hjälp av lite vit målarfärg! Kommer bli riktigt snyggt sen när tapeterna sitter uppe också!
Nu börjar det bli dags att fundera på allvar vad som skall pryda väggarna och att hitta ett ordentligt soffbord med en snygg matta under!
Dags att duscha, äta och plugga lite innan klockan slår kalle för att jobba lite, hoppas på en lugn kväll idag, är ganska trött i kroppen...


Villingsberg

I veckan har det varit plutonsstrid i Villingsberg som ligger precis utanför Karlskoga. Vädret var bra första dagen (till allas förvåning), men övergick såklart till snöblask och snö snett nedifrån istället för rakt ner som det gör på alla andra ställen i det här landet....Men det är så det är och bara att gilla läget.
Det var nyttigt för många att öva under veckan. Själv gick jag tyvärr bara bakom hela tiden eftersom jag fortfarande inte är riktigt bra. Men man lär sig på att gå bakom också, iaf de två första dagarna...den tredje kan jag tyvärr inte säga att jag gjorde det...den där förkylningen som gått runt i plutonen och gruppen kom tillbaka till mig i onsdags...murphy, jag tycker inte om dig! Så jag var mest trött i kroppen och ville åka hem...
Synd också att det var sista skjutningarna innan vi har gruppchefsexaminationen! Får försöka hitta lite tid med någon som kan lyssna på lite ordrar och annat när vi är lediga någon kväll.
Nu är det däremot dags att plugga på ledarskapsprovet som är på måndag! Undrar hur många i vår pluton som det kommer gå bra för, inte haft bästa förutsättningarna för att plugga den här veckan när vi har varit iväg, haft kvällstjänst etc...Blir en helg med näsan i böckerna!


Carlsberg perfect serve

vid lunchtid i söndags var det dags för att gå tillbaka till Harrys igen, inte för att hämta en glömd jacka eller tappat körkort eller annat, utan för lite utbildning. Det var en kille från Carlsberg som höll en tre timmar lång utbildning blandat med föreläsning, ölprovning och lite praktiska tips. Det var riktigt bra och han visste hur man underhöll under tiden! Nyttigt och roligt på samma gång, och framförallt gott när det var dags att smaka av de olika ölsorterna. Då undrade jag lite varför jag gått ut nykter kvällen innan haha
när de tre timmarna var klara blev det middag på Wallermans med alla som varit med, skönt att slippa laga mat en söndag och kul att träffa lite nytt folk också!
Tackar för både utbildning och god mat!


Plutonsstrid



Idag har vi haft plutnsstrid och genomfört lite mörkerskjutningar. Mer bilder och lite längre text om veckan kommer imorgon eller framåt helgen!


Ny dag...

...nya erfarenheter! Idag har jag traskat omkring med snöskor på mig hela dan. Det var skönt att ha när det tydligen skall vara midjedjup snö här i villingsberg just nu.
Fick ett sms av Pappa för ett par dagar sedan som pratade om att våren var på väg...det är den inte här kan jag ju berätta =P


Veckan i stort

Kortare sammanfattning av veckan.
I måndags var det filmvisning. En film som visade hur en grupp amerikanska soldater jobbade i Irak år 2005 och efteråt hade vi reflektioner över händelserna i filmen.
Under morgonen på plutonens timme kom även förfrågan upp ifall nån var intreserad av att bli vett och etikett kadett på plutonen (det skall vara två på varje pluton). Det var inte nåt jättedriv och det verkade inte som att någon var intreserad alls. Jag anmälde mig frivilligt och en annan som körde vasaloppet blev vald för att han inte kunde protestera...det verkar dock som att han inte tycker det verkar helt tråkigt ändå. Vi kommer ju se till att det blir en hejdundrande examensbal när det är dags för det!
Under tisdagen hade vi en stressövning där alla nog uppfattade det väldigt olika. En del kände större stress och andra mindre. Allt är ju beroende på hur man är som person och vad man har varit med om tidigare.
Onsdagen handlade om döden och torsdagen om avlastningssamtal.
Idag har jag agerat funktionär och tagit tiden på hela plutonen om sprang 5km. Det gick bra för många! Roligt att se! Man var lite sugen på att själv springa, men det får bli en annan gång. Träning kommer man ju hinna med en del under våren.

I eftermiddag kom en av tjejerna som jag jobbade med nere i Kosovo och stannar här till söndag. Blev en hel del prat och ett restaurangbesök på Riviera för att sen gå vidare till Mummel. Hon för rödvin och jag alkoholfria Mojito's. Riktigt gott! Det får bli en tidig kväll känner jag, med sovmorgon imorgon!

Avlastningssamtal

Det har varit två tyngre dagar den här veckan. Igår när vi pratade om döden, och idag när vi skulle ha avlastningssamtal med varandra i mindre grupper för att lära oss att agera som främst ledare för de kommande samtal vi kan komma att ha med blivande soldater och kollegor.
Vi var tre stycken som satt i ett eget rum där var och en fick agera ledare, person med problem och en observatör som utvärderade ledaren efteråt.
För mig var det svårt med alla delarna på varsitt sätt, även om jag nog kände att ledarrollen i det här sammanhanget var det jag hade lättast för då det är flera personer som kommit till mig med sina problem tidigare, även om jag då inte vetat helt hur man skall hantera det för att få bästa effekt kändes det som att det var någonting jag hade lite insikt i.
Svårast var att ta upp mitt egna problem och berätta om det. Det blev starkare känslor än vad jag själv hade förväntat mig och det blev en ganska jobbig stund, samtidigt som det kändes väldigt skönt att det är två i gruppen som vet hur jag känner inför just den saken som jag berättade om.
Det kändes även bra att få veta saker som de andra två går omkring och tänker på. Det är ju inte såna saker man kanske tar upp efter mellan två skarpskjutningsmoment eller på kvällen efter en dags power-point föreläsningar.
Efter dom här dagarna känns det som att vi kommit varandra lite närmre i gruppen.
Men bara för att ledarskapsveckan är slut betyder det inte att uppgifterna är slut...Vi skall tills om två veckor ha skrivit klart ett brev till en nära anhörig. Vem det blir och vad som skrivs får jag nog tänka över både en och två gånger innan jag påbörjar arbetet...

Två tunga/djupa dagar och två större inlägg...
För att lätta upp lite kan jag ju berätta om att jag fått en massa kommentarer om mitt utseende idag och att nästan halva matsalen vände sig om när jag gick förbi. Om det var för att jag skulle vara snygg är nog tveksamt, anledningen var nog mer att jag såg ut som en skitig trollunge i ansiktet! Men det är ju kul att man kan glädja folk så här mot veckoslutet! Killarna som var me doch spray-tannade sig fick en hel del kommentarer också, om inte det dubbla. Åtminstone den ena som dom är vana att se blek och är en av personerna dom minst kunde tänka sig skulle prova. Jag tycker att han ser fräsch ut i ansiktet och tufft att våga prova, det är inte alla killar som skulle göra det!


Spray-tanning

Igår åkte vi in tre stycken ur gruppen för att prova på det här med Spray-tan i Motala. Man kände sig riktigt fräsch efteråt. När jag vaknade idag på morgonen hade jag däremot blivit ännu brunare...kanske lite för brun till och med. De två killarna jag lyckades få med mig har jag inte sett ännu idag...wonder why =P

Tema DÖDEN

Idag har allting vi gjort handlat om döden.
Det började med att vi åkte till Patologen inne i Linköping där vi fick prata lite med en dam som jobbade på den avdelningen. Det var samling i ett rum där man vanligtvis tog avsked av nyligen avlidna anhöriga. Efter det visade hon dörrarna till rummen där liken fanns. Det som gav en tankeställare var att namnen på de döda stod uppskrivna tillsammans med födelsedatum på en tavla bredvid dörren. Det var inte tavlan i sig som gav tankeställaren, utan när man läste ett födelsedatum på en tjej som var född 1981. Hon skulle alltså ha blivit 30 i år...
Därefter gick vi in till rummet där man obducerar kropparna. Det såg ut som det gör på film, fast ljusare, (på film ser det ju oftast ut att vara lite dunkelt ljus sådär). Saxarna, knivarna och andra redskap låg prydligt på en grön duk. Alla i en speciell ordning vid de tre "borden".
Hon som pratade med oss var inte den bästa föreläsaren tyvärr och var väldigt reserverad. Vi fick inte heller se några lik, vilket var huvudtanken från allra första början när befälen på skolan bokade besöket i september månad förra året. Det kan låta konstigt, men jag hade nästan hoppats på att få se ett idag.
Just för att få känna hur det känns och veta hur just jag reagerar.
Det är nog skillnad på vem man får träffa hos patologen då jag känner en som läser på Karlberg nu som berättade om deras besök och att han hade fått räta ut en arm på en person för att få känna på likstelheten...
Besöket var ändå bra och jag tror att det var lärorikt för alla.

När vi kom tillbaka till Kvarn hade vi en Diakon som pratade om döden, begravningar och vad man tror händer efter döden. När han var klar skulle vi sätta oss en timme och titta igenom det vita arkivet.
Det var Fonus vita arkiv och inte alls lika omfattande som det jag skrev innan jag åkte till Kosovo, men man fick ju en liten uppfräschning om vilka sorters frågor man skall besvara.
Det är en hel del att tänka på och jag skall försöka göra ett där jag tagit mer tid på mig och verkligen funderat över vad som känns viktigt för mig när jag dör. Man kan ju ändra det med åren, men det är bra att det finns ett ifall det skulle hända en olycka eller vad som helst. Då vill jag att det skall bli så enkelt för mina anhöriga som möjligt...

När vi hade suttit en stund med det vita arkivet samlades vi gruppvis och pratade allmänt om döden, våra relationer till det, hur vi kände för döden och hur vi såg på vårat yrkesval.
Det var en handledare med till varje grupp som hjälpte till lite på traven när det varit tyst en stund. Även om det flöt på ganska bra hos oss behövde vi en liten puff ett par gånger för att komma igång igen.
Det kändes i alla fall skönt att få höra hur de andra tänker och även att säga hur man själv tänker. Det man har sagt stannar ju i det rummet vilket blir en trygghet att kunna prata mer fritt om det.

Under samtalet reflekterade jag över mina erfarenheter av döden. Det är inte många..om man bortser från alla husdjur man haft under årens gång...Och det är jag såklart glad för.
Det närmsta är nog när jag var 12-13 år gammal och min Gammelmormor dog. Och detta tänkte jag på ganska mkt under samtalet. Jag tänkte däremot inte så mkt på henne, utan mer på min Mamma.

Mormor ringde på morgonen precis innan jag skulle gå till bussen för att komma till skolan (I vanlig ordning var jag försenad). Och när jag svarade i telefonen visste jag vad som hade hänt utan att hon behövde säga någonting. Varför vet jag inte...
Mamma blev såklart väldigt ledsen och jag hade precis fått på mig ytterplaggen när hon lagt på luren och berättade vad som hade hänt. Eller snarare bekräftade min känsla.
Det var inte så lätt att veta hur jag skulle bete mig riktigt i den situationen. Skulle jag missa bussen och stanna för att trösta Mamma? Och hur gör man det i så fall? Eller skall jag springa till bussen så att hon inte skall behöva köra mig till skolan?
Jag sa nåt till henne och valde det sistnämnda.
Om det var rätt eller fel är såklart en fråga jag ställt mig ett antal gånger..

Det är ett tugnt ämne att prata om och man gör det på riktigt alldeles för sällan. Det är lite tabu nästan att ta upp det. Och kommer det på tal byts ämnet ganska snabbt.
Diakonen sa en bra sak i alla fall. Han menade på att man skulle leva på ett sådant sätt att man inte behövde vara rädd för att dö. Det går väldigt mkt hand i hand med en t-shirt jag och en kompis tryckte upp som ett arbete vi gjorde på bilden i högstadiet med texten;

"Du föddes gråtande medan folk stod omkring dig och log, lev så att du kan dö leende medan folk står omkring dig och gråter"



Gör du det?

RSS 2.0