Överskjutning

Idag har vi haft överskjutningar. Vilket innebär att halva gruppen låg på en höjd och sköt medan resterande delen framryckte under kullen. Första genomförandet gick väl sådär, många missförstånd och ingen var väl riktigt nöjd efteråt som det kändes. Andra gången gick det bättre! Men vi skulle ha fortsatt springa på vägen en liten bit till istället för att springa in i terrängen för att nå den lilla höjden. En av de längsta killarna i gruppen trampade igenom en isfläck och sjönk ner till brösthöjd med vapen och allt så att jag fick hjälpa till att dra upp honom innan vi kunde fortsätta igen. Jag ställde mig frågan hur det hade sett ut ifall vi hade haft ombytta platser när vi sprang...eftersom jag går ungefär till brösthöjd på honom!

Det är ju tisdag också, och ingenting får hindra vårat veckofika! Idag var det hembakta lussebullar och glögg som serverades! Det satt riktigt fint i kylan vill jag lova!


Ny säng!

Ikväll kom det en ny säng hem till mig! Lillroten var så snäll att han han tog hand om både mottagandet och betalandet med pengarna jag tog ut i söndags innan jag åkte.
Hittade sängen på blocket för 400kr och erbjöd 500 ifall han körde hem den till mig, bra deal tycker jag själv!
Skall bli roligt att bädda den på fredag, kommer göra att rummet ser mkt mer möblerat ut bara på det lilla!
Som sagt, framåt går det även om det går sakta!


Ni skall längta till Kvarn...

...inte från Kvarn.
Var det någon som sa i början av terminen. Det är söndag och jag sitter i minibussen på väg till skolan som vanligt vid 22-tiden, med en timmes resväg kvar. Men nej, jag längtar inte till Kvarn, jag längtar hem! Hem till min egen lägenhet som jag lämnade för en timme sedan. Den står ju mer tom än vad den används och i helgen har jag precis börjat komma ikapp mig känns det som.
Det är upprensat i det blivande gästrummet, gardiner upphängda och imorgon/tisdag kommer det en säng som jag köpt från blocket för en mindre summa. Så på fredag blir det att bädda den åt Pia som kommer på lördag förmiddag! Robin är snäll och tar emot den, Tack på förhand!

Det kommer snart möbler som jag har beställt också! En tv-bänk, en hylla och ett matsalsbord med 6 tillhörande stolar, kommer bli superfint. När det är på plats kommer det se lite mer möblerat ut i vardagsrummet iaf. Då saknas egentligen bara taklampa/or, två mattor, ett soffbord och lite tavlor på väggarna, kanske skall ha en vit bänk också mot ena väggen men funderar fortfarande lite kring det...
Jag skulle däremot vilja tapetsera om väggarna...


Skjutvecka Villingsberg

Har haft skjutvecka i villingsberg under veckan, eller Villingsnam som stället också kallas.
Vädret var väl inte det bästa, trodde att jag skulle blåsa bort ett par gånger och snön gick till knäna och eftersom det inte hunnit frysa ordentligt var det lite smått blött på myrmarken vi skulle strida på.
Det var tungt många gånger att ta sig fram i terrängen och det var mer än än gång man gjorde en "faceplant" och knappt tog sig upp igen.
     Under ett av våra sista genomförande hade vi väldigt högt tempo och det kreks skydd och framåt omvartannat så man hann knappt slänga sig ner på marken förrän det var dags att springa igen och han som var gruppchef det genomförandet hann ikapp mig och ropade framåt samtidigt som jag kände hans hand på min rygg och en halvsekund senare låg jag framstupa i snön med vapnet under magen.
Det var inte hans tanke riktigt men vi skrattade lite åt det båda två efteråt.
Efter det genomförandet var jag så trött att jag nästan tänkte anmäla mig själv som skadad (befälen dömde ut skadade under anfallet och hällde låtsasblod på personerna) så att jag kunde lägga mig ner för en stund och spela död eller nåt...men jag fortsatte ändå och tänkte att; fan, det är bara ett genomförande kvar. Bara jag slipper vara chef så skall det nog kanske gå eftersom vi kommer få lite vila emellan...

Vad hände sen? Jo, jag blev chef! Trots att jag sa att jag faktiskt inte kände för det inför ett sånt genomförande då jag knappt kunde ta mig fram som soldat, hur skulle det gå att ge ut ordrar om jag knappt kan andas?
Dessutom hade jag lite dåligt självförtroende fortfarande efter mitt förra genomförande som chef där jag knappt visste vad jag höll på med till slut eller vad uppgiften skulle vara eller när befälet hade tänkt avsluta för oss...
Samtidigt vet jag att jag behöver öva på just chefsdelen eftersom det är den delen jag inte har. Soldat vet jag ju hur man är, den biten kan jag. Men jag har aldrig agerat som gruppchef tidigare.
Det var sista genomförandet för hela veckan och befälen påpekade ju såklart att det skulle bli tufft för oss med mkt påskjutningar och att dom ville vara glada när det var dags att åka därifrån. Och det gick faktiskt riktigt bra. Det var bara på ett ställe det kunde gått bättre och det var när min stridsparskamrat fick eldavbrott, under "gå på marsch", där borde jag bara dragit med honom istället för att skrika framåt utan gensvar. Men det löste ut sig efter en liten stund. Skönt att lämna veckan bakom sig och känna att det sista jag gjorde faktiskt gick bra.

Jag har jobbat med värnpliktiga tidigare och utbildat samt gått som biträde. Både inför pluton och nån gång inför kompani. Men det är en helt annan sak än att leda en grupp i strid. Det är nåt jag gjorde för första gången under veckan och då med skarp ammunition.
Tycker kanske att det är lite konstigt att inte ha fått någon form av gruppchefsutbildning innan dom slänger ut oss i skogen för att skjuta skarpt, men det gick ju rätt bra ändå. Får göra lite egna hemstudier tror jag...


Specialisten

Har halkat efter lite i mina uppdateringar angående utbildningen känner jag...jag har vart för mkt i skolan helet enkelt "man blir ju som man umgås".

För ett tag sedan var vi ute på en övning som kallades för specialisten. Det var ett strapatsdygn där vi i princip bara gick under ett helt dygn med undantag från ett par påskjutningar, anfall och lite spaningsuppdrag.
Mat och sömn var det inte inflation på. Vi fick några grönpåsar och ett par energidryckspåsar att dela på under kvällen. Men det var inte mkt jag fick i mig av den halva påsen som jag fick dela med en av grabbarna. Någon kom på den briljanta idén att hälla i extra mkt vatten i så att man skulle få i sig vätska. Tanken var ju god, men eftersom jag och en till hade varit på spaning och dessutom suttit som post hade jag inte mkt tid på mig och det var inte lätt att fiska efter den lilla maten som flöt omkring i påsen.
Men det gick ju bra ändå, vi fortsatte att gå efter det och jag hade ett pansarskott på ryggen att tänka på som hade kommit till på samma plats vi fann maten på.
Den här övningen ingick i ledarskapskursen. Jag vet inte om jag kan säga att jag lärde mig så mkt på den, men träning fick jag! Man hann ju tänka igenom en hel del och vi fick även utvärdera oss själva efteråt genom en Heta stolen (Vad man skall fortsätta med, börja med och sluta med).

Lätt trött och hungrig i kroppen dan efteråt begav vi oss in till Borensberg efter en skön dusch och åt pizza tillsammans. Den var minst sagt god! Sen försökte jag hålla mig vaken e stund på kvällen och lyckades till halv 8 innan jag somnade...För trötta var vi!








Gåsmiddag

Förra helgen var det Gåsmiddag på FMTS i Halmstad och Sara såg till att jag fick komma ner som baldejt.Sjöcrona var väldigt artig som kavaljer! Kadetten som serverade välkomstdrinkarna verkade lite uppgiven när jag tog från hennes alkoholfria bricka och nämnde det flera gånger även om jag sa att det var okej ändå.
Fick en bugg med Sara också, riktigt roligt, men kanske inte det bästa för hennes nyopererade knä nån vecka efter att hon kastat kryckorna...Efteråt gick hennes kollega ner på knä när vi hade dansat för att alla skulle tro att han friade till mig. En tjej vid samma bord kom inte långt ifrån Skövde och det visade sig att vi hade gemensamma vänner...som vanligt är världen mindre än man tror!
I helhet var det en riktigt bra kväll för att fatta det kort! Segt att gå upp tidigt på morgonen för att hinna med ett tåg som skulle gå vid 9, men det gick ju det också.
Ett kortare stopp i Alingsås för att hälsa på Axel som bjöd på kaffe och snodd vetelängd innan det bar av hemåt för att ta det lugnt ett par timmar och sen åka tillbaka till Kvarn i vanlig ordning.


Once in a lifetime...

Vi delar matsal tillsammans med de värnpliktiga och för ett tag sedan när jag satt tillsammans med övriga ur min pluton blev jag tvungen att vända mig om två gånger för att se att jag verkligen såg rätt...
Borden är uppdelade så att man får plats 10 st vid varje bord. Och vid ett av dessa satt det bara värnpliktiga tjejer. Vid bordet i jämte satt det tre värnpliktiga till, varav en kille.
Så av 13st värnpliktiga totalt som befann sig i matsalen var en av dessa kille. Vad är oddsen på det?! Lär vara både första och sista gången det händer =P

Vi är 4 totalt på hela sou, de värnpliktiga är ca 50st så man blev rätt förvånad första veckan när man klev in i matsalen...eller rättare sagt jag är fortfarande förvånad när det kryllar av brudar!

Kärlek vid första ögonkastet...

...många ifrågasätter ifall det här finns, jag säger att det gör det!
jag har varit på Em-möbler och lyckades såklart bli kär i den ena möbeln efter den andra. Nu återstår ju bara om jag skall fatta ett klokt besut som kommer gynna mig i framtiden eller inte...we will see!

Ronja Rövardotter

Lägger upp en bild för maskeraden jag var på som hade temat "sagornas värld".
Valde Ronja rövardotter och får nog vara ganska lik med min look-alike ändå.




Kissa på golvet

Om man nu tycker att det är äckligt när det ligger kiss på golvet bredvid toaletten, men är själv medveten om att det ibland är lite svårt att styra. Varför i hela friden torkar man inte upp sitt eget kiss när det händer då så att andra slipper trampa i det?! Låter man det ligga och torka in på golvet hemma också eller är det bara på platser där det finns anställd personal som städar? Tack och lov att man kollar på golvet innan man går in på toaletten säger jag, annars skulle det fått bli många strumpbyten!


Nattorientering

Idag var det Kvarnmästerskapen i nattorientering.  Tydligen var det examination på orienteringsdelen så jag var väldigt glad när jag sprang i mål på under kravtiden!

Var en slags stjärnorientering där man sprang tillbaka till en punkt två gånger som låg i närhet till målet. Första delen gick jättebra och jag sprang på kontrollerna nästan direkt. Men sen när det var dags för kontroll nr 8 fick jag nån black out och hade ingen aning om var jag var eller knappt vem jag var och kände mig ensammast i världen i allt mörker...men det löste ju ut sig till slut - tack och lov!
Det blev ett par handlösa fall (tur att det är mörkt så att ingen ser), och ett dopp i en djup pöl som gick upp till knäna, härligt att bada lite en novemberkväll!
Nu luktar det liniment i mitt rum och det är dags lägga sig. Kommer sova som en spädgris!

Hm...

Tillbaka på Kvarn igen för en ny vecka i konungens tjänst...
Blivit lite rutin på måndagarna nu. Börjar med plutonens timme för att sen gå upp på rummet 1.5h där ingenting händer, samling i lektionssalen och därefter ut i skogen för lite orientering.
I eftermiddag blir det lektionssal och under kvällen engelska.
Nej, sy på förbandsmärke vore nog en bra idé nu när jag har en timme till övers..


RSS 2.0