Skyddsmask och rökdykning

Igår förmiddags vart det fys på schemat, eftermiddagen bjöd på filmvisning "Battle of Haditha" med lite frågeställningar kring det som hände i filmen efteråt.
Den handlade om några amerikanska soldater som var nere i Irak och vissa händelser från 2005 som hände. Efteråt hade vi lite reflektioner över filmen samt frågeställningar som kan vara viktiga att ha i åtanke.
Sist fick vi order inför morgondagen (dagen). Vi skulle tejpa för glasen på skyddsmasken så att vi inte skulle kunna se någonting, packa ner knäskydd, vattenflaska, hjälm, hörselskydd och anteckningsmateriell.
Marschfärdiga 07.30.
Vi följde efter Kaptenen som körde först i en bil och inte ville tala om vart vi skulle. Innan vi åkte hade några av oss även fått på sig en pulsklocka så att man kunde öflja eventuella förändringar.
Vi hamnade någonstans i linköping. Där stannade vi och fick vänta på ordern att allt skulle på.
Ett av befälen tog förarplatsen och sa "Flykt är förbjuden! Handgemäng är förbjudet! Kommunikation är förbjudet!" Och sen åkte vi...
Väl framme såg någon till att man kom ut ur bilen och att vi gick på led in i ett hus där vi fick sitta på golvet. Efter en stund fick vi komma ut och stå ute en stund och sen gå lite till innan ett annat befäl kommenderade tejp av. Då var det dags att gå in i ett brinnande hus fullt med rök där det skulle ligga en person någonstans och som vi skulle få ut (vid det här tillfället var det jag och en kille ur tredje pluton).
Vi skulle hålla låga ställningar och försöka ha kroppskontakt med varandra hela tiden. Och det behövdes! På nåt ställe där det brann kunde man se varandra och då kröp vi i jämte, när det blev kolsvart sen efter att ha tagit oss upp för en trappa var det inte lika lätt att hålla koll på varandra...som tur var fick man använda rösten inne i huset och vi höll i varandras fötter beroende på vem som kröp sist.
Vi hittade dockan och släpade ut den utanför huset och övningen avbröts.
Inför nästa moment hade vi inväntat ett par stycken till så att vi blicit en grupp på 6 personer. Då fick vi uppgiften om att det skett an trafikolycka och skulle agera utefter hur det såg ut på platsen.
Det var släckning av docka, hantering av döda vs skadade, barn och vuxna.

Därefter var det en liten väntan innan vi utspisade lunch och hade föreläsning om stress under eftermiddagen sen.
Personligen kände jag mig inte så stressad under själva övningen, mer nyfiken på vad som skulle hända och undrade hur länge allt skulle hålla på. Rökdykningen tyckte jag var riktigt rolig! Mer sånt! Fast det lär det nog inte bli, det är ju inte det vi är här för egentligen, men ändå bra att kunna!


Imorgon handlar allt om döden...







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0